Allmänt

Det är inte OK

Mitt förra inlägg avslutade jag med att säga att det är ok att inte orka göra mer klimatsmarta val i sitt liv, typ.

Det kom ut lite fel, så känner att jag behöver korrigera. Det är inte ok!

Eller?

Problemet är att vårt samhälle är så långt ifrån hållbart att de förändringar man logiskt förstår att man borde göra känns orealistiska så fort man går utanför dörren. Vad spelar det för roll om jag skippar flyget när kollegor flyger kors och tvärs flera gånger i veckan?  Vad spelar det för roll vad jag gör när makthavare inte tar sitt ansvar? Ja, utifrån dessa perspektiv så tycker jag verkligen det är ok att skita i det, ansvaret ligger inte på dig.

MEN

Som jag skrivit förut behöver vi få till så stora sociala förändringar att alla behövs. Dessutom är det väldigt, väldigt bråttom, allt räknas. Argumentet att alla krävs för att få till social förändring tycker jag är fullt tillräckligt för att börja ta reda på vad man själv kan göra. Vi är inte mer komplicerade än att vi allra oftast gör det som alla andra gör.

Det också min personliga frustration som bubblar bakom denna åsikt. Jag är nämligen så less!!!!! Så less på denna låtsasvärld, där vi låtsas som att festandet långt utanför jordens gränser aldrig kommer ta slut. Jag orkar inte mer snack om hur jobbig jetlagen var när man flög kors och tvärs över jorden två gånger på 5 dagar. Det är så absurt ohållbart. Orkar inte med att diskutera hur härligt det är bara var att få komma iväg utomlands en helg, och ja guuuud man behöver verkligen ta den där flygresan för att få lite andrum (ska vi inte skapa ett liv vi gillar i den riktiga världen istället?). Orkar inte med prat om att man verkligen förtjänat att shoppa loss på en ny garderob. Orkar inte tänka på att spara mer till pensionen, som om det vore en självklarhet att det ekonomiska systemet håller tills dess. Orkar VERKLIGEN INTE med de mest populära inläggen i sociala medier som glorifierar en levnadsstil med en miljöpåverkan stor som ett låginkomstland, eller politiker som pratar om framtidsutmaningar och låtsas som att jorden kommer bete sig precis som förr. JAG ORKAR INTE, för det är så idiotiskt! Hur länge till ska det vara status att vara klimatkorkad?

Man måste lära sig att skratta åt det, se saker och ting ur ett annat perspektiv, fokusera på allt positivt, annars går man under. Faktum kvarstår dock att det är så sjukt irriterande! Problemet finns där rätt framför våra ögon, så många vet det, ändå pratar vi inte om det. Vi låtsas som ingenting, det är det jag ibland blir så otroligt trött på. Typ som tystnadskulturen kring sexuella trakasserier innan metoo. “Alla” vet, “alla” är tysta. Den sociala bekvämligheten, högre värderad än människans framtid på jorden.

Jag förstår verkligen logiken i att skita i det, men i grund och botten är ju detta en moralisk fråga. Väljer du att ta till dig vetenskapen och anpassa dig för någon annans skull, någon du inte träffat (än)? Väljer du det långsiktiga perspektivet för ditt framtida jags skull? Om du nu inte vill det, då är det väl ok att fortsätta som förut då. Men jag kan inte förstå det. Och ibland känner jag mig riktigt less på er som väljer att inte göra nåt. Jag tror man fortsätter som förut för att man inte har kunskap om allvaret (ja, jag har svårt att tro att de flesta är så ignoranta, även om de totalignoranta såklart också finns). Fine om du har låg moral, det är ditt val. Men att vi ska förstöra jorden på grund av okunskap..

Mitt i allt min JAG ÄR SÅ LESS-klagosång påminns jag att det ju ändå inte var så länge sen jag var där själv. Lyckligt ovetande (eller åtminstone mindre medveten) om att vi inte alltid kommer kan hålla på såhär längre. Så vem är jag att komma med pekpinnar?

Men, nu har vi inte tid med sånt tjafs! Det spelar ingen roll vem som var först eller vem som är bäst. Gör ditt och gör det nu!

 

–> Vet du inte var du ska börja?

En bok kan vara en bra början: Den stora förnekelsen  eller Scener ur hjärtat

Eller varför inte ett spännande event: En hållbar talkshow

Kanske korta, basic youtube-klipp: The sustanability challenge eller Friendly guide to climate change

Eller en upplysande, peppande och mäktig FB-grupp: Klimatklubben

Vet du hur stor din klimatpåverkan är? Testa!: Snabbt test

 

–>  (Förra) veckans bästa inspiration (på temat vad spelar det för roll att gör si när du gör så…):

Franska studenter vägrar arbeta för klimatförstörande företag 

2 kommentarer

  • Nickan

    Barasåduvet Anna. Jag läser och märker att jag blir påverkad. I mitt dagliga liv, i mina tankar o planer för framtiden. Det är bra! Tack Anna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.