Tips

Det är jävligt bråttom nu- här är några tips

För mig handlar inte strävan efter ett mer hållbart samhälle om att begränsa sig och sätta stopp för utveckling och sådant man tycker är gött. För mig handlar det om att försöka göra saker på ett annat sätt, tänka utanför boxen för att hitta sätt som är mer hållbara. Jag vill göra det jag kan för att:

  • Det är jävligt bråttom nu. Vi är på väg mot en 4 grader (!!!!!!!) varmare jord inom en överskådlig framtid om vi fortsätter som vi gör idag*.
  • Aldrig någonsin har jag läst om eller hört någon expert i någon hållbarhetsrelaterad diskussion säga att ”denna teknik är svaret på allt”. Oavsett om vi pratar fordonsbränsle, matförsörjning eller tillverkning av material så är det alltid kombinationer av olika innovativa lösningar OCH ändrat konsumtionsmönster som är svaret på hur i ska ställa om till ett hållbart samhälle.

Mina topp 4 val (och tips :)) för att bidra till ett mer hållbart samhälle är:

1- Jag hyr kläder

Helt klart det BÄSTA jag börjat med 2018. Varje månad får jag ett paket med 3 nya plagg som jag väljer i en garderob på nätet. Efter att jag börjat hyra kläder har jag inte velat gå in i en klädbutik, inte känt mig lockad av rea eller nätbutikernas snygga outfits. Uppoffring? Knappast, det är så sjukt skönt och befriande att slippa!
Jag hyr från och stöttar gladeligen detta nystartade klädhyresföretaget Something Borrowed från Gbg och hoppas att det kommer fler som dom, gärna närmre mig (och för män!), inom en snar framtid.

2- Jag lagar mest vegetariskt

Fast jag alltid har gillat kött och tidigare tänkt att jag aldrig skulle kunna vara vegetarian. Som allt annat är det en vanesak, jag saknar inte det jag inte äter. Jag äter ibland kött, tex om jag blir bjuden eller äter ute. Något jag vill bli bättre på är att ställa frågan om var köttet kommer från när jag äter ute.  För dig som vill ha inspiration till god vegomat så kan jag tipsa om vegobloggen Jävligt gott.

3- Jag sponsrar inte ohållbara företag med mina sparpengar

Ja, jag försöker i alla fall. Det är inte lätt att få en bra överblick av var ens pengar är placerade, jag har försökt göra så gott jag kan för att placera mina sparpengar i schyssta fonder. Till sin hjälp om man vill göra detta kan man tex använda sig av fondkollen.se, söka upp en viss fond och få en översikt av dess hållbarhetsprofil och hållbarhetsbetyg. Man kan också hålla utkik efter svanen-märkningen av fonder eller varför inte investera direkt i solenergi.

4- Jag flyger inte

Neh! Det gör jag inte. Jag älskar att resa, så det valet har jag gjort efter noggrann efterforskning av flygets påverkan och möjligheterna att minska flygets utsläpp genom nya bränslen. Tyvärr kan jag inte skryta med min flygfrihet för jag flög senast i maj, men det var droppen. På flygplatsen hem hoppades jag att det skulle dröja länge innan jag befann mig på en sådan igen. I somras gjorde jag min första mini-tågluff i Europa och åter igen, det handlar inte om att sluta resa, det handlar om att göra det på ett annat sätt. Det innebär såklart att vissa ställen i världen blir svåra att ta sig till. Kommer detta göra mig till en olyckligare människa? Tror ej. Den osynliga prislappen för min flygresa i form av hur den påverkar fina värld som kanske inte kommer finnas där för mina barn att upptäcka är så sjukt synlig för mig så för mig är valet självklart. För dig som är pepp på att testa tåg som ressätt måste jag såklart tipsa om facebooks mest peppande grupp Tågsemester. Eller varför inte bara gå all in och gå med i gruppen Jag flyger inte.

 

Jag undrar vad det egentligen är vi tror vi offrar genom att ta bättre hand om vår jord? Jag vill inte raljera men är det verkligen en uppoffring att vända fokuset från konsumtionshets och statusjakt? Vem låg på sin dödsbädd och var nöjd med sin sjukt snygga bil, alla shoppingrundor och vem ägnade sina sista tack i livet till alla vinterresor, som om det på riktigt va på grund av dem som man överlevde livet i mörka, kalla Sverige. Är det verkligen bara uppoffringar eller har vi kanske något att vinna på att hitta nya sätt att tillfredställa våra behov genom respekt för vad jorden, men också vi själva, mår bra av på riktigt. Jag vet att det låter präktigt. Och ja, jag vet att det är naivt att tro att folk ska sluta flyga. Och jag vet att det är svårt att få folk att tänka nytt. Men vad som är svårt på riktigt, det är att leva på en jord som är 2-4 grader varmare.

Det är ont om tid. Om nu inget av ovan tips passade dig så kommer här tips nr 5. Något av det bästa jag tror man kan göra för klimatet är att organisera sig tillsammans med andra. Boka in lördag 8/9 och följ med mig på Peoples Climate March. Det är en manifestation som går av stapeln på flera håll i världen samma dag. Jag vill ha sällis 🙂

4 kommentarer

  • Nickan

    Läste att en flygresa till Thailand motsvarar en bilresa på 1500 mil i utsläpp.
    Ska gå in och kolla vårt elleverantör både för stan och stugan. Tänker byta till ett som garanterar förnyelsebar energikälla. Sitter just på tåget. Älskar att åka tåg. Rofyllt, snabbt o klimatsmart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.