Samhälle

Vad spelar det för roll vad Sverige gör?

Vad spelar det roll vad Sverige, detta lilla land i världens utkant, gör för klimatet? Det finns ju så många stora länder med mycket större påverkan?

Jag vill lyfta 3 anledningar till att det är SUPERVIKTIGT vad Sverige gör i klimat- och miljöfrågan.

1- Svenskars livsstil är ohållbar

Vi hör till dem som lever mest ohållbart. Vi har höga utsläpp om man räknar med det vi släpper ut utomlands via konsumtion och resande. Vår livsstil kräver över 4 jordklot, vi är på topp 10-listan över länder med störst ekologiskt fotavtryck. I en hållbar värld kommer vi alltså INTE kunna fortsätta leva såhär, av den enkla anledningen att vi bara har en jord.

2- Sverige ses som ett föregångsland

Andra tittar på oss! Vi kan inspirera! Världen är i akut behov av länder som går före, som visar att det är möjligt, att det går att ställa om. På samma sätt som en enskild individ kan inspirera andra behöver världen länder som kan visa på goda exempel för att få med sig andra på tåget. De som går först behövs, oavsett storlek. Det ger oss också en fördel att vara före när fler vill följa efter.

3- Sverige är ett land med relativt hög social hållbarhet

Social och ekologisk hållbarhet hänger ihop. De klarar sig inte utan varandra. (I detta inlägg har jag beskrivit vad social hållbarhet innebär.)
Sverige är ett relativt jämlikt land, de flesta har sina grundläggande behov tillfredsställda. Även fast Sverige, och alla andra länder, alltid kommer behöva fortsätta arbeta för social hållbarhet så har vi bra sociala förutsättningar för att kunna satsa på ekologisk hållbarhet och bli det goda exempel som världen behöver.

Ett bra exempel på varför social hållbarhet är så viktigt är rörelsen “gula västarna” i Frankrike. De protesterade bland annat mot höjda bränslepriser (deras kravlista gäller dock mycket mer än så, bland annat sådan som skulle kunna vara positivt för miljön), samtidigt som skattelättnader införs för bättre bemedlade. Att de med mindre kapital ska ta stora kostnader medan rikare slipper undan kommer inte accepteras. Den sociala hållbarheten kan inte ignoreras när vi ska bygga ett ekologiskt hållbart samhälle. 

Egentligen är det förresten en ganska ointressant diskussion vilket land som ska göra si och vilket som ska göra så. Om vi ska hålla oss under 2 grader behöver ALLA länder göra ALLT de kan! LET’S GO <3

En kommentar

  • Sally

    Ja let’s go! Det anstår oss inte att göra mindre än vårt yttersta! Speciellt inte efter att Klimatpolitiska rådet gav Sveriges klimatpoliitk underkänt för att vi inte lever upp till våra egna mål, som i sin tur inte ens lever upp till Parisavtalet… Något som däremot gav lite hopp var att Klotets senaste avsnitt tog upp vad det innebär att faktiskt leva upp till 2-gradersmålet för en svensk kommun. https://sverigesradio.se/avsnitt/1274056 Hett lyssningstips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.