Vardag

Varför det du gör inte spelar någon roll, men ändå all roll

Man kan ju fundera på vad det spelar för roll vad en enskild individ gör för, så kallade, uppoffringar för miljön. Vad spelar det för roll vad jag gör? Alla andra då? Kina och USA?

Även om du slutar äta kött, alltid sopsorterar eller till och med slutar flyga så påverkar det ju inte statistiken någonting alls. Lätt att ge upp då, eller bara skita i att göra något alls. Jag tycker det är bra att vi har lyft diskussionen från att det är medborgarens ansvar att bli mer miljövänlig genom små dutt-förändringar, det som den enskilda individen kan påverka är ju så långt ifrån tillräckligt för att vända vår ohållbara utveckling. Däremot ogillar jag också resonemang där man lägger över allt ansvar på politikerna. (Med det inte sagt att jag inte är sjukt besviken på den politiska debatten i ämnet, nivån är så långt ifrån var den skulle behöva vara.) Politikerna befinner sig ju dock inte i ett vakuum. Vi bor tack och lov i en demokrati och i en välfungerande sådan ska politikernas beslut återspegla väljarnas vilja. Så om inte vi som röstar visar att vi är villiga att få till en förändring, varför skulle politikerna föra en sådan politik?

För att undvika att få en jord som vi, på grund av vårt osmarta sätt att sköta den, varken vill eller kan leva på så behöver ALLA agera. Politiker, företag och enskilda individer, alla tillsammans. ”Alla andra då, varför ska vi ändra oss om dom inte gör det”, det argumentet har liksom aldrig funkat för att få något att hända, varken för individer eller länder. Plus att det är sjukt tråkigt att sitta och vänta på någon annan!

Även fast enskilda individers val inte påverkar statistiken, så påverkar vi varandra. Genom hur vi agerar påverkar vi vad som anses vara normalt och socialt accepterat. För att ”rädda klimatet” behöver vi normförändringar, vi behöver tänka nytt och se nya möjligheter i att testa att göra saker på ett annat sätt. Det är inte på något annat sätt än att själv ändra sitt beteende som man kan påverkar vad alla andra gör och därför spelar de val du gör all roll. Ju fler vi är som visar att vi vill ha en förändring, som gör förändringar i vår livsstil och som pratar om det, desto större effekt får det på statistiken.

Varför det spelar roll vad Sverige gör kan man prata länge om, det tar vi en annan gång. Om man inte redan känner till det så kan man kika på när världens länder har sin så kallade overshoot day, alltså den dag på året då världen skulle ha konsumerat upp hela årets ”vad-jorden klarar av”-budget om alla levde som ett visst land. Sverige är det 15e SÄMSTA landet i världen– vi har levt upp ett helt års resurser i början av april. Varför skulle vi kunna fortsätta som vi gör?

 

–>Dagens party pooper:
STOR eloge till författaren av detta fantastiska debattinlägg i Metro. Apropå att ändra vad som är socialt accepterat. Älskar att någon vågar va den som säger det som gör så många irriterade, men som så många tänker. Och ja, det är ok att kasta sten i glashus om man är villig att fundera på att göra en förändring- annars får vi aldrig debatten vi behöver <3

4 kommentarer

 • Majsan

  Håller med Metroskrivaren, den sortens inlägg känns inte lika roliga längre även om jag själv gärna delar sådana, speciellt när jag är ute o reser.
  Hur kan vi bidra med positiva förslag som förändrar attityder?
  Jag har länge tjatat om sopsortering på jobbet t.ex. och jag fick nyligen respons från en kollega som börjat förändra sina vanor hemma. Ett litet exempel bara, men det känns viktigt att hitta små goda saker som även lilla jag kan göra i min omgivning.
  Hur agerar du i din vardag?

 • Ellinor

  Wohoo! Riktigt bra debattartikel!
  Tyvärr är jag alldeles för feg för att utmana när en kompis åker på utlandssemester.. En vämfamilj åkte till Grekland i våras och jag ville så gärna säga att jag tyckte det var oansvarigt att åka på semester med barnen när det de vuxna egentligen gör är att bidra till att barnens framtid förstörs. Men jag höll tyst..

  • Anna

   Eller hur! Svårt att veta hur man ska agera, många är ju så glada över sin semester. Jag tror på att försöka satsa på att utgå från sig själv, ta tillfälle att berätta om varför man gör sina val. Det kan få andra att reflektera över sina val.

 • Katarina Hansson

  Jag tycker det är bra att du skriver att det är OK att kasta sten i glashus. Om man ska vänta till man själv gör allt som man borde då blir det ingen diskussion. Och vi har ju inte tid att vänta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.