Klimatångest

Varför jag får klimatångest

För mig var det en serie av insikter som fick mig att känna så kallad klimatångest. Om jag ska försöka koka ner det lite konkret så väljer jag nog något i stil av den information som visas i grafen längst ner på sidan här.

Kontentan av den är att om vi fortsätter att släppa ut växthusgaser som vi gör nu så har jordens globala medeltemperatur ökat med 2 grader runt 2040. Även ett citat från Johan Rockström i stil med att ”vi måste börja vända utsläppskurvorna nedåt senast 2020 om vi ska ha den blekaste chans att nå Paris-avtalet” landar liksom konkret i mitt eget liv. Huvud-insikterna i denna information är för mig:

  • Klimatförändring kommer drabba mig och mina eventuella barn
  • Detta är inget vi kan ordna sen, som den allmänna debatten verkar vilja sälja in, utan det måste ske NU. Jag tänker att inget väsentligt har hänt i utsläppskurvorna förrän jag märker skillnad i hur jag och alla andra i högutsläppar-länder märker en skillnad i hur vi lever våra liv.
  • Ju mer man sätter sig in i frågan inser man hur absurt det är att tala om någon slags osäkerhet kring vad som pågår eller att det inte skulle vara så farlig. Här är ett exempel på studie som drar slutsatsen att 99,94% av publicerade forskare är överens om att global uppvärmning orsakas av människan.

Men, det inte ovan insikter som triggar den verkliga obehagskänslan för mig. Jag tycker det värsta är när man, efter att ha införskaffat sina nya insikter, återgår till det man höll på med och inser att ”alla andra” fortsätter leva sina liv som om inget hade hänt. Som att man liksom var ensam om en jättestor hemlighet och att alla andra bara låtsas leva i någon slags låtsasvärld. Butikerna fortsätter skylta med sin rea, flygbolagen pris-pressar och politikerna pratar om bnp-tillväxt. Då känner man sig så himla liten, maktlös och ensam.

Nu kan jag lova att detta inte är någon depp-blogg där jag planerar att sitta och fördjupa mig i misär. Men utan visst depp så lyckas man kanske inte heller bli riktigt pepp. Om du ännu inte har drabbats av ”klimatångest” så rekommenderar jag VERKLIGEN detta TED-talk med klimatforskare Johan Rockström, 18 min väl investerad tid! (obs från 2010, vilket gör det hela ännu deppigare ;)).

Undrar du varför skulle man vilja titta på en deppig video i 18 minuter?

Jo, för att kunskap är makt, det vet vi ju sen gammalt. Med kunskap kommer både makt och vilja att förändra, och det är precis det vi behöver!

Till dig som redan känner som jag, så vill jag dela med mig av ett citat av författaren Paul Hawken som jag tycker är bra: “When asked if I am pessimistic or optimistic about the future, my answer is always the same: ‘If you look at the science about what is happening on earth and aren’t pessimistic you don’t understand data. But if you meet the people who are working to restore this earth and the lives of the poor, and you aren’t optimistic, you haven’t got a pulse.’”

 

–> Dagens postiva nyheter (gånger 2!):

 

Världen är full av människor som kämpar <3

3 kommentarer

  • Ellinor

    Strålande inlägg! Lättläst, ärligt och informativt. Nästa video jag kommer kolla på är definitivt Johan Rockströms TED talk 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.