Klimat

Vi vet och vi kan- några ord om IPCC

Veckans viktigaste! IPCC:s rapport. Rapporten är skriven av hundratals forskare från olika länder.

IPCC är FN:s klimatpanel som funnits sedan 80-talet. I måndags släppte de sin klimatrapport om hur jorden påverkas av 1,5 graders uppvärmning. Rapporten tar upp innebörden av en jord som värmts upp med 1,5 respektive 2 grader. Slutsatsen är att det är extremt stora skillnader och att de kommande 10 åren är avgörande för om vi ska ha någon som helst chans att hålla oss runt 1,5 grader.

  • Redan vid 1,5 grader förlorar vi livsviktiga ekosystem.
  • Mat- och vattenförsörjning hotas.
  • Vissa platser på jorden blir obeboeliga.
  • Sjukdomar, dödsfall och kostnader för stater till följd av extremväder blir vanligare.

Och ja, Sverige drabbas. Du drabbas.

1,5 grader är inte önskvärt, men det är så mycket bättre än 2 grader. Netto nollutsläpp av Co2 krävs till 2050- fattar ni utmaningen? Alla behövs- individer, organisationer, politiker. Utsläppen behöver sjunka NU- till 2030 behöver vi HALVERA våra utsläpp.

Denna rapporten är så viktig, den fastställer, klargör och förtydligar, svart på vitt. Budskapet är tydligt, det finns inget att vänta på. Gör det du kan. Ju mer makt, desto större ansvar, men alla behövs. Alla utsläpp räknas, varje tiondels grad av uppvärmning spelar roll.

Minska din konsumtion, minska bilåkandet, skippa flyget, se över ditt sparande, förändra dina matvanor, ta hand om det du har. Allt det där har vi hört tusen gånger och har du inte blivit frälst ännu så blir du det kanske inte nu heller. Allt jag kan säga är att min erfarenhet är att det som kan tyckas vara en uppoffring inte behöver vara det. Jag tror att det är en win-win situation att tänka nytt. Alternativet är inte att fortsätta som idag, det är att tvingas hantera okända, större och värre utmaningar som kommer med en varmare värld.

Fundera på vad ditt behov är och utgå från det när du gör dina val istället för att utgå från vad du alltid gjort. Vi ska inte sluta tillfredsställa våra behov men vi ska göra det på sätt som är hållbara. Tillsammans spelar vi roll. Ju mer makt, desto större ansvar. Skriv till en politiker (titta här: det finns förberett), fråga vad din arbetsgivare gör, kontakta ett företag, ifrågasätt de som inte tar sitt ansvar, gå med klimatklubben, fundera på vilka beteenden du uppmuntrar i sociala medier, stöd en organisation… LÄS PÅ, skaffa dig kunskap.

Usch, på ett sätt vill jag inte predika och tjata om lösningar som ligger på den enskilda individen. Det är nog med press som det är i dagens samhälle så om du bara vill skita i det så gör det. Ärligt talat, man är bara människa och det är okej och det finns ingen som gör allt rätt. Men faktum kvarstår att det är vi, alla vi enskilda individer, som är detta samhälle. Och samhället MÅSTE förändras. Så om du inte orkar göra något, heja på någon annan som gör det! Uppmuntra de som orkar. Det handlar inte om att samla duktighetspoäng, det handlar bara om att försöka göra vad man kan. Vi måste tänka nytt, vi måste förändra vårt sätt att leva. Nu står det till och med i en IPCC rapport- inga ursäkter kvar, och snart ingen tid heller.

Men du som vill göra något är långt ifrån ensam <3

 

IPCC:s rapport

Livesändning presentation av rapporten

Sammanfattning av rapporten

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.